Pure shea sheasmör - Gröna Gredelina
Pure shea sheasmör - Gröna Gredelina
12%

Gröna Gredelina

Pure shea sheasmör

Medlemspris

149 kr

Rek. ca pris

169 kr

Denna produkt är slutsåld.

Pure Shea är rent kallpressat, ekologiskt shea smör. Vi kallar det för skinfood då sheasmöret tillför så mycket näring till huden. Shea smöret är mycket mjukgörande och kan användas till torra och utsatt partier så som läppar, händer, fötter och armbågar. Vårt Sheasmör kommer från “Paradoxa” är en art av sheaträdet som växer vilt i västra och centrala Afrika. Denna sort av sheasmör innehåller en större mängd mättade fettsyror och är därför fastare. Sheasmörets eller Buerre de karite som det även kallas skyddar mot väder, vind, irritation och bevarar fukt bra (bättre än olja, t. ex. i fotkräm). Pure shea är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, och solsveda men även babyvård och massage. Sheasmör har naturlig solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna.
Källan till sheasmör
Det knotiga sheaträdet, som kan nå en höjd på 15 meter och bli upp till 200 år gammalt, har sitt ursprung på den västafrikanska savannen där det växer i ett 300 km brett bälte som sträcker sig från Mali över Burkina Faso till Ghana, Togo och Benin. Det här sheabältet är den enda plats i världen där dessa träd frodas. Sheaträdet bär inte frukt förrän det är 20 år gammalt. Dess plommonformade frukter mäter upp till 4 cm och är en värdefull handelsvara för den inhemska befolkningen. Det mjuka, gröna köttet som omger nötterna är ätbart. Kärnan (nöten) som har ett fettinnehåll på upp till 50 procent används för att göra sheasmör, en eftertraktad och traditionell fettkälla för hudvård och matlagning. På grund av sitt stora värde betraktas sheaträdet som heligt av befolkningen och avverkning är förbjuden.

Paradoxa har som fett en mycket stor andel aktiva växtämnen som ger smöret en mångfald av hudvårdande egenskaper. Det binder fukt till huden och är alltså en bra återfuktande ingrediens. Höga halter av fytosteroler, tokoferoler (E-vitamin) och triterpener (cinnamater) gör att sheasmöret är antioxidant och anti-inflammatoriskt. Smöret ger även ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus och är bra och lugnande att använda när man har bränt sig.
Social hållbarhet och biologisk mångfald:

Produktionen av vårt sheasmör följer kriterier enligt Union for Ethical Bio Trade för social hållbarhet och biologisk mångfald. Sheasmör kallas även för “Womens gold” tack vare att tillverkningen ger hundratusentals kvinnor arbete och ökad status i samhället. Det gillar vi extra mycket.
Sheasmör och grynighet:

Sheasmör kan ibland upplevas lite ”grynig” (det är en grynighet som smälter direkt på huden dock). Det beror på att olika fettmolekyler i sheasmöret klumpar ihop sig olika snabbt när det svalnar efter uppvärmning. Det kan också vara mer eller mindre grynigt från början, beroende på batch. Med ett naturligt, obehandlat sheasmör är detta ofrånkomligt.

Gröna Gredelinas Pure Shea kommer i en behändig liten burk som du lätt kan ha med dig i handväska eller skötväska.

30 ml

Beräknat leveransdatum 19 nov - 23 nov
Typ Händer & Fötter
Varumärke Gröna Gredelina
Kategori Hudvård
Artikelnummer P191337530